Functionele Neurologische Stoornissen (FNS)
Mensen met FNS hebben m.n. neurologische klachten, die zich ook weer van licht tot ernstig op een glijdende schaal kunnen uiten. Vroeger werden deze klachten als conversie stoornis benoemd. Dit is al heel lang onterecht, want het is geen strikt psychisch beeld. Gelukkig is deze term nu verlaten. Het zijn klachten die zich voor kunnen doen na een ernstig trauma (ook langer geleden bijvoorbeeld als gevolg van pesten of ander PTSS), ernstige ziekte, langdurig overbelasten en verkeerd belasten en aanhoudende stress. De klachten uiten zich op alle vlak, zowel lichamelijk als psychisch en emotioneel. Neurologisch worden geen afwijkingen gevonden, maar op diepte scans van de hersenen (fMRI) worden wel minuscule afwijkingen gezien. Eigenlijk kleine verstoringen die wijzen op langdurig onder spanning staan (zoals eerder genoemd, dus toxische stress).
Mensen met FNS kunnen last hebben van een breed scala aan symptomen:
- verlammingen;
- verminderd gevoel in hun huid;
- loopstoornissen;
- onmacht en krachtverlies in armen
- schokkende bewegingen;
- op epilepsie lijkende aanvallen;
- gehoorverlies of minder goed kunnen zien;
- spraakproblemen;
- overgevoeligheid voor allerlei prikkels;
- in meer of mindere mate pijn.
Er is dan dus niets structureel kapot in het zenuwstelsel. Er is sprake van een functionele stoornis, dat wil zeggen het onvermogen van de hersenen om signalen op de juiste manier te verzenden en te ontvangen. Je zou kunnen zeggen dat er iets mis is met de software, niet met de hardware. FNS is dus een functioneel probleem van het zenuwstelsel. Functionele symptomen kunnen ontstaan na een ongeval, een hevige emotie, een ziekte, ernstige griep bijvoorbeeld, na narcose, PTSS, langdurige overbelasting of een operatie zonder diepe narcose, in aansluiting op paniekaanvallen, maar soms is er geen duidelijke uitlokkende gebeurtenis aantoonbaar.
Binnen ons centrum hebben we een grote ervaring met FNS patiënten. Subtiele begeleiding en opbouw is nodig, met een goed energie- en prikkelmanagement, bouwen aan weer vertrouwen in je lichaam krijgen door o.a. voorzichtig nieuwe dingen te leren en weer in beweging te komen en te leren ontspannen. Dit zijn allemaal bouwstenen binnen het ZEHM-programma voor FNS waarmee naar herstel wordt gewerkt.