Voor cliënten
Heb jij last van vermoeidheid en weinig energie? Is het een hele opgave om ‘gewoon’ dagelijks te functioneren door je aanhoudende klachten? Kost het je veel moeite om alle ballen hoog te blijven houden? Of heb je lichamelijke klachten waarvoor (nog) geen medische verklaring is? En zijn de klachten hevig en langdurend?
Wij kunnen je helpen!
Voor deze complexe aanhoudende klachten hebben wij de afgelopen jaren een zeer succesvol programma (ZEHM) ontwikkeld. Dit revalidatieprogramma bestaat uit een gecombineerd beweeg- en gedragsprogramma. Je wordt daarbij begeleid door onze psychosomatisch fysiotherapeuten en psychologen.
Je gaat meer kunnen
Het doel is dat je leert begrijpen hoe je klachten zijn ontstaan en hoe je zaken anders kunt aanpakken om tot herstel te komen. Je gaat hiervoor nieuwe vaardigheden leren. Wanneer je deze toepast in het dagelijks leven, zul je ervaren dat zaken beter gaan. Je krijgt weer controle over je klachten en kunt weer actief worden. In je werk, op school of met andere activiteiten. Samen kijken we wat voor jou het beste is.
Jarenlange ervaring
Door jarenlange ervaring hebben wij een grote expertise opgebouwd op het gebied van complexe klachten. Kijk gerust eens bij de recensies van eerdere deelnemers. Lees wat zij ervaren hebben en hoe ons programma hun leven veranderd heeft.
Het ZEHM programma
Ons Zelfactie Energie- en Herstelmanagement (ZEHM) programma is zeer geschikt voor mensen met complexe aanhoudende klachten (SOLK/ALK). Deze succesvolle aanpak voor herstel hebben wij zelf ontwikkeld binnen ons centrum, op basis van jarenlange expertise.
Doel van het programma
- Grip op en controle krijgen over je klachten
- Herstellen van je uitputtingsreacties en ontregelingen
- Terugwinnen van je fysieke en mentale veerkracht
- Beter kunnen uitvoeren van je dagelijkse activiteiten
- Inzicht krijgen in verantwoorde en goede leefgewoontes
- Hervatten van je werk (wanneer je daar klaar voor bent)
Laat je herstelmechanismen werken
Wij geloven dat je als mens ingebouwde herstelmechanismen hebt. Deze werken vóór je als je ze op de juiste manier aanspreekt of de ruimte geeft. Als je al heel lang vergevorderde klachten hebt, werken je herstelmechanismen niet meer. Je gaat namelijk heel snel en vaak over je grenzen heen. Dan breek je steeds opnieuw af wat je hebt opgebouwd. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel en uiteindelijk in een neerwaartse spiraal terecht.
Doorbreek de neerwaartse spiraal
Binnen het ZEHM-programma gaan we je helpen deze neerwaartse spiraal te doorbreken. Je gaat leren je herstel in het dagelijks leven zelf uit te bouwen en in stand te houden. Het is vooral een programma waarin zelf doen, uitproberen én toepassen van je nieuw aangeleerde vaardigheden voorop staan.
Vergroot je belastbaarheid
Eerst gaan we samen op zoek naar jouw persoonlijke belastbaarheid-grens. Vervolgens ga je aan de slag om meer controle te krijgen over wat je dagelijks aankunt aan prikkels en activiteiten. Daarna bouw je aan het vergroten van je belastbaarheid (lichamelijk en mentaal). Zodat je uiteindelijk een goede balans vindt tussen je persoonlijk-, privé- en werkdomein. Je dagelijkse activiteiten thuis en op het werk kun je dan weer oppakken.
Wat kun je verwachten tijdens het SOLK-traject?
Je krijgt educatie/inzicht:
- Hoe is het zover kunnen komen?
- Wat zijn belemmerende factoren voor je herstel?
- Wat is nodig om zelf aan je herstel te werken?
- Wat is voor jou een goede belasting/een goed belastbaarheid niveau?
- Hoe werkt je lichaam en brein?
- Hoe voorkom je klachten na inspanning?
Je leert nieuwe vaardigheden:
- Bewegen vanuit ontspanning
- Ademhalingstechnieken
- Ontspanningsoefeningen
- Aandachttraining
- Plannen van je dag- en weekindeling
- Mindfulness
- Hartcoherentie (biofeedback)
- Luisteren naar je lichaam
Je krijgt begeleiding en training
- Je gaat conditie opbouwen met hulp van een fysiotherapeut
- Je leert je grenzen te bewaken, zowel fysiek als mentaal
- Je krijgt hulp van een psycholoog/coach
- Je leert je energieniveau te bewaken en beter met prikkels om te gaan
- Je leert zelf te beoordelen wat een goede dagelijkse belasting voor jou is
- Je past je aangeleerde vaardigheden in het dagelijks leven goed toe
- Je leert je eigen herstelcurve goed te volgen
- Je volgt assertiviteitstraining
- In je werkklapper hou je je opdrachten en vorderingen bij
Je hebt je eigen doelen
Na de intake en de introductiesessie bepalen we samen wat jouw persoonlijke doelen zijn in het traject. Deze doelen evalueren we regelmatig. Afhankelijk van je vorderingen passen we ze tussentijds aan. Zo bewaken we de voortgang.
Overleg met arts of specialist
We vinden het belangrijk om met je huisarts samen te werken of te overleggen. Uiteraard in samenspraak met jou. Bij langdurige uitval van werk heb je ook te maken met de bedrijfsarts of een verzekeringsarts van het UWV. Ook met deze artsen werken we samen.