Tel. 046 - 785 13 15
Logo - Centrum voor SOLK


Heeft u een patiënt met aanhoudende en onverklaarde complexe klachten? Verwijs hem/haar dan door naar ons centrum. Wij kunnen uw patiënt écht verder helpen met een bewezen succesvol revalidatietraject.

Waarom kiest u voor ons centrum?

Wij zijn dé expert op het gebied van Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) in Limburg. Binnen ons centrum zijn we overtuigd van een multidisciplinaire aanpak. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In onze revalidatietrajecten werken onze psychosomatisch fysiotherapeuten, psychologen en bewegingswetenschappers daarom nauw met elkaar samen.

Voorbeelden van complexe klachten
Denk aan chronische vermoeidheid of chronische pijnklachten. Of andere complexe aanhoudende klachten zoals tinnitus, aangezichtsklachten, traumatisch NAH (niet-aangeboren hersenletsel na hoofd of nektrauma), hersenschudding of whiplash. Andere voorbeelden zijn klachten door een burn-out of na een corona-infectie (long COVID). Bekijk meer voorbeelden van complexe klachten of aandoeningen.

Succesvolle behandelwijze

Op basis van jarenlange expertise hebben wij een succesvol geïntegreerd beweeg- en gedragsprogramma ontwikkeld. Met dit Zelfactie Energie- en Herstelmanagent (ZEHM) programma bereiken patiënten zeer goede resultaten.




Waarom werkt onze aanpak?
Onze filosofie is dat er bij langdurig complexe klachten – naast medisch verklaarbare klachten – lichamelijke en psychische klachten ontstaan als gevolg van ontregelde en uitputtingsreacties van systemen in het lichaam. Doordat de veerkracht (fysiek en mentaal) van de patiënt sterk verminderd is, is revalidatie in de reguliere zorg zeer fragiel. Zonder de juiste kennis komt de patiënt in een vicieuze cirkel en vervolgens in een neerwaartse spiraal terecht.

Onze aanpak is anders. Wij geven patiënten de juiste kennis en handvaten. We leren hen technieken die ze zelfstandig en duurzaam kunnen uitvoeren. Doelen zijn: controle krijgen en behouden over de klachten, volledige (of wanneer niet meer mogelijk is, gedeeltelijke) re-integratie in werk en zich fit voelen in het dagelijks leven.

 



De theorie achter ZEHM
Het ZEHM-programma is gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijn SOLK (2010, Multidisciplinaire Richtlijn SOLK en Somatoforme Stoornissen, Trimbos). Het is onderbouwd vanuit nieuwe psycho-neuro-immunologie wetenschappelijke inzichten die onder andere gebaseerd zijn op de Allostase theorie (Prof. B. McEwen, Prof. P. Sterling e.a.).

Binnen het programma werken we met gevalideerde meetinstrumenten (bijvoorbeeld de SCL90 klachteninventarisatielijst) en vragenlijsten om de effecten te meten. De meetresultaten zijn tevens de basis voor verder wetenschappelijk onderzoek. Wij staan voor een holistische aanpak en gaan in onze behandelingen uit van het bio-psychosociale model.



Grote expertise
Door jarenlange ervaring hebben wij een grote expertise opgebouwd op het gebied van complexe aanhoudende klachten. We delen onze kennis door scholing, onderzoek en het schrijven van publicaties. In ons boek ‘Grip op SOLK’ door Bert Kallen en Monique Pennings vindt u gedetailleerde informatie over de achtergronden en de uitwerking van ons ZEHM-programma.

Communicatie met verwijzers

Als verwijzer bent u de expert op úw vakgebied. Daarom vinden we afstemming met en terugkoppeling naar u essentieel. Dat is ook een belangrijke voorwaarde voor een succesvol revalidatietraject. Wij houden u op de hoogte van de zorg die uw patiënt bij ons krijgt en zijn/haar vooruitgang. Wanneer extra informatie nodig is, nemen wij contact met u op. U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Welke rapportages krijgt u van ons?

  • Een intake verslag met de diagnose en behandeldoelen
  • Een (eventuele) tussentijdse evaluatierapportage
  • Een eindverslag met de behaalde resultaten

Overleggen over een verwijzing?

Twijfelt u of een behandeling bij ons de juiste keuze is voor uw patiënt? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan per telefoon of via e-mail.

Telefoonnummer:046 – 7851315
E-mailadres:info@solkcentrum.nl

Een patiënt verwijzen